Haikon Kartano on suomalainen perheyritys
17.3.2022
Haikon Kartanolla on pitkät perinteet perheyrityksenä
Haikon Kartano on suomalainen perheyritys, joka maksaa verotulot Suomeen. Haikon Kartano on myös Itä-Uudenmaan suurin hotelli ja alueella merkittävä työnantaja.
Tänä vuonna Haikon Kartanon hankkimisesta Vuoristo-yhtiöille tulee kuluneeksi 56 vuotta. Haikon Kartanon perustaja Kauppaneuvos Satu Tiivola osti kartanon rapakunnossa ja viimeistelemättömänä aviomiehensä Leo Vuoriston kanssa. Tiivola ihastui arkkitehti Armas Lindgrenin alkuperäiseen suunnitelmaan kartanosta. Tavoitteena oli 1850-lukulainen tunnelma. "Kukaan ei ymmärtänyt ajatustani romanttisesta talosta ja sisustuksesta. 60–70-luvuilla talot olivat vain kantti kertaa kantti. Leo sanoi, että Satu, nyt sinä piirrät itse kaikki 40 huonetta."
Remontti, kunnostaminen ja antiikkikalusteiden hankinta ympäri Eurooppaa vei vuoden. On tultu pitkälle Kampinkadun (nykyinen Urho Kekkosen katu) pienestä vaatetuskaupasta, jonka ensimmäisiä vakioasiakkaita oli Sylvi Kekkonen. Kauppa ostettiin vuonna 1950 Leo Vuoriston ennätysveikkausvoitolla, 1 400 000 markalla. Kaupan pitäminen osoittautui menestykseksi. Seuraavana vuonna helsinkiläinen muotihuone laajeni Käpylään. Vuonna 1953 myymälöitä oli jo kuusi.
Satu Tiivola aloitti uransa rintaliivikauppiaana
64-vuotiseen yrittäjäuraan mahtuu sekä suuria onnistumisia että kriisejä. Lollo-vaateketjua Tiivola muistelee edelleen kaiholla. "Halusin aina olla kauppias, joka myy ihania, hienoja, italialaisia ja ranskalaisia naisten alusvaatteita." Hiljattain kartanossa kävi vieras, jonka äiti pyysi lähettämään Tiivolalle terveiset: hänellä on edelleen Lollosta aikoinaan ostettuja vaatteita. "Minullakin on vielä pari yöpaitaa. Annan ne joskus museoon."
Merkittävin kauppa Tiivolan uralla oli Haikon Kartanon ostaminen. Öljykriisi alkoi heti rakennussopimusten, velkakirjojen ja lyhennyssuunnitelmien allekirjoittamisen jälkeen ja kartanon tulevaisuus oli uhattuna jo vuosina 1973–74. "Se oli vaikein vaihe koko yrittäjäurallani. Kaikki asiakkaat peruuttivat tulonsa."
Tiivola kääri hihat yhdessä sihteerinsä Irma Lehtisen ja talousjohtaja, ikiteekkari Ossi Törrösen kanssa. Ratkaisu löytyi soittamalla puhelinluettelosta löytyvät järjestöt ja yhdistykset läpi yksitellen. Nuorille yrittäjille öljykriisissä on Tiivolan mielestä pari opetusta. Pitää uskoa valoisampaan tulevaisuuteen ja tehdä paljon töitä. Yleensä ne tuottavat tulosta. Samaa ohjetta on noudatettu nyt pitkittyneen koronapandemian aikana.
"Nykyisin ei silti ole niin helppoa kuin 50-luvulla, jolloin aloitin. Silloin oli tavarapula, mutta asiakkaita riitti. Nyt on toisin päin, ja lisäksi valtava määrä paperitöitä." Tiivola on aina pitänyt työnteosta ja siitä, että näkee ideoiden toteutuvan. Henkilökuntaansa hän rakastaa. Työntekijöitä on lähes sata ja henkilökuntaa on Haikon palkkalistoilla puutarhurista ompelijaan saakka.
Vuoristo-yhtiöiden hallituksen johtamisesta Tiivola luopui vuonna 2004. Hallituksessa hän on edelleen, mutta poika Veikko Vuoristo on nyt vastuussa ja hallituksen ruorissa. Toimitusjohtaja Juha Mähönen tulee perheen ulkopuolelta. "Haluamme olla riippumaton perheyritys, joka tekee asiat omalla tavallaan. Ketjuihin on pyydetty, mutta emme mene."
"Toivottavasti lapsenlapset jatkavat yrityksen parissa, jotta Haikossa päästään sataan vuoteen." Samaan aikoo yltää myös Satu Tiivola.