Haikon historia
Haikon Kartanon entinen päärakennus kuvattuna ennen tulipaloa vuonna 1911 (kuva Museovirasto)
Haikon Kartanon entinen päärakennus kuvattuna ennen tulipaloa vuonna 1911 (kuva Museovirasto)
V. 1362
Vuonna 1362 Haikon Kartano kuului Viipurin dominikaaniluostarille. Jöns Olavinpoika osti kartanon ja Stenbockien suku omisti Kartanon seuraavat neljäsataa vuotta.
Seuraavat 400 vuotta kartano oli Stenbockin suvun hallussa. Tosin sukunimet vaihtuivat, koska kartano periytyi usein tyttärille. Wallenien veljien omistuksessa kartano oli vuosina 1853-1871. Heidän sisarpuolensa Aurora Karamzin oli paitsi tunnettu seurapiirikaunotar myös hyväntekijä, joka perusti mm. Helsingin Diakonissalaitoksen.
Vuonna 1871 kartano myytiin kenraali Sebastian von Etterille , joka palveli Aleksanteri II:n armeijassa. Von Etterin aikana kartanossa elettiin loiston ja eleganssin aikoja. Jos kartanon seinät osaisivat puhua, ne paljastaisivat varmasti yhden jos toisenkin merkkihenkilön salaisuudet. Vieraina oli mm. Venäjän keisarisuvun jäseniä, Mannerheim , Runeberg ja Edelfelt, joka ihastui Haikon merellisiin maisemiin ja rakennutti kartanon läheisyyteen pienen kesäateljeen. Taiteilija palasi joka kesä Pariisista Haikkoon, jossa hän maalasi monet merkittävät työnsä.
Vuonna 1871 Kartanon osti Turkin sodassa kunnostautunut kenraali Sebastian von Etter, jonka suvulla Haikko säilyi lähes 100 vuotta. Von Etterien aikana Haikossa vieraili Venäjän keisarisuvun jäseniä. Kuvassa kartanon väkeä seurustelemassa.
(Kuva: Museovirasto)
Vuonna 1917 Venäjän vallankumouksen puhjettua suuriruhtinas Kiril Vladimirovits puolisoineen ja tyttärineen pakeni Haikon Kartanoon. Samana vuonna, 1917, heille syntyi Porvoossa poika, joka kastettiin Haikon Kartanossa Vladimiriksi. Hänestä tuli ympäri maailmaa hajaantuneen Romanov-suvun päämies. Vladimir vieraili Haikossa v. 1991.
Kartanon historiaan liittyy myös dramatiikkaa. Rakennus poltettiin vuosien varrella viidesti. Ensimmäisen kerran kartanon poltti Tanskan laivasto vuonna 1508 ja saman "tihutyön" tekivät venäläiset peräti kolme kertaa, muun muassa 1700-luvulla Ison Vihan pyörteissä. Viimeksi kartanon poltti juopottelun takia erotettu tallirenki vuonna 1911.
(Kuva: Museovirasto)
Nykyinen Kartanon päärakennus on professori Armas Lindgrenin piirtämä ja se on vuodelta 1913. Satu ja Leo Vuoristo ostivat huonossa kunnossa olevan Haikon Kartanon vuonna 1965 ja Kartano aukeni vuonna 1966 Suomen ensimmäisenä Kartanohotellina. Kartanon piirrustukset löytyivät arkistoista ja se rakennettiin alkuperäisien suunnitelmien mukaan lopulliseen loistoonsa.
Leo Vuoristo kuoli jonkin aikaa sairasteltuaan 17.7.1973. Surusta toivuttuaan Satu Vuoristo ryhtyi perheyhtiön toimitusjohtajaksi. Hän on toiminut myös monen sosiaalisen ja kulttuuriyhteisön luottamustoimissa. Hän sai kauppaneuvoksen arvonimen 1977.
Kylpylähotelli valmistui vuonna 1974 juhlallisin menoin presidentti Kekkosen osallistuessa avajaisiin. Kongressikeskus vihittiin vuonna 1983 ja sen laajennusosa 1989. Vuonna 1999 valmistui japanilaishenkinen Yorokobi-allasosasto porealtaineen rentoutumiseen aikuisille.
Satu tutustui Suomen Yhdyspankin pääjohtajaan Mika Tiivolaan ja seurustelu johti 1975 avioliittoon. Satu Tiivola jatkoi perheyrityksen johtamista. Aviopari viihtyi hyvin yhdessä Mika Tiivolan kuolemaan 1994 saakka. Yhteisiä harrastuksia oli muun muassa liikunta.
Vuoristojen lapset Katriina ja Veikko työskentelivät myös perheyhtiössä. Veikko Vuoristo nimitettiin sen toimitusjohtajaksi 1983 ja hän osti myöhemmin Katriinan osuuden yhtiöstä. Satu Tiivola on jatkoi pitkälti 2000-luvulle edelleen hallituksen puheenjohtajana ja hän osallistui edelleen v. 2022 yrityksen toimintaan.
Moni muistaa edelleen Haikon Kartanopuistossa olleen juhlateltan. Kartanon puistoon valmistui sitä korvaamaan upea merenrantahuvila Villa Haikko. Se otettiin juhla- ja kokouskäyttöön vuonna 2008. Samana vuonna rakennettiin monipuolinen ulkopelialue Haikko Areena ministadioineen. Alkuvuodesta 2009 uudistettiin hotellihuoneita ja valmistui 46 tyylikästä superior-huonetta kylpylähotelliin vaativienkin hotellivieraiden tarpeisiin.
Vuonna 2012 yhtiön toimitusjohtajana aloittaa Juha Mähönen ja Veikko Vuoristo siirtyy Vuoristo-yhtiöiden hallituksen puheenjohtajaksi. Yhtiössä on ensimmäistä kertaa perheen ulkopuolinen toimitusjohtaja.
Kartanon huoneet ja aulatilat remontoitiin perustellisesti ja otettiin käyttöön keväällä 2013. Ylelliset, uudistetut kartanohuoneet ja sviitit saavuttivat nopean suosion mm. vaativien kokousmatkustajien ja juhlavieraiden keskuudessa.
Vuonna 2015 Kylpylän hotellihuoneita uudistettiin. Lisäksi kylpylähotellin aula sai uuden modernin ilmeen ja Spa Shop sai entistä laajemmat tilat. Myös uusi kylpylän Lobby-baari aloitti toimintansa.
Suomen suurimman yksityisen hotelliketjun Lapland Hotelsin ja pohjoismaiden suurimman ohjelmapalveluyrityksen Lapland Safariksen omistava North European Invest Oy osti 30.10.2023 Haikon Kartanon liiketoimintaa harjoittavan Vuoristo-Yhtiöt Oy:n koko osakekannan. Samalla myös kiinteistöyhtiö Haikon Kartano Oy:n omistus vaihtui.
Nykyään 211 huoneen hotelli on tunnettu erityisesti monipuolisista ravintola-, kokous- ja juhlapalveluistaan sekä kylpylästään. Haikon Kartanon palvelut ja toiminnot jatkuvat omistajavaihdoksen jälkeen entiseen tapaan, ja asiakkaille taataan jatkossakin laadukas vierailu.
Hotelli Haikon Kartanon perustaja Satu Tiivola kuoli 7.12.2023. Hotelli oli kuin Sadun lapsi. Hän suunnitteli huoneiden sisustuksen ja kiersi ympäri Eurooppaa löytääkseen ihailemansa 1830-luvun huonekaluja yleisiin tiloihin. Hän koki parhaimmillaan yli 170 hengen henkilökunnan olevan kuin omia lapsiaan ja opasti heitä pikkutarkkaan yksityiskohtien huomioimiseen. Satu ehti käydä Haikossa kohtalokasta infarktia edeltäneenä päivänä ja iloitsi Haikon kauneudesta ja iloisesta henkilökunnasta. Hän ehti antaa useita lehtihaastatteluja yrityskauppaan liittyen ennen kuolemaansa.