Eva Wahlström Haikon Huippukylmässä
14.9.2019
Eva Wahlström viettää minuutteja -120-asteisessa kaapissa: “Tulee euforinen olo”. Hoitoa kutsutaan usein myös cryo-fit tai cryo-terapia nimellä, sillä asiakkailla on erilaisia syitä käydä kylmähoidossa.
EVA WAHLSTRÖM PANOSTAA KEHONHUOLTOON HUIPPUKYLMÄN AVULLA
- Kehonhuolto on tullut yhä tärkeämmäksi osaksi urheilua. Ennen halusin ruoskia itseäni, nyt haluan pitää itsestäni huolta, huippunyrkkeilijä Eva Wahlström sanoo.
Hyväksi urheilijaksi voi kasvaa montaa tietä. Eva Wahlströmistä tuli Suomen menestynein naisnyrkkeilijä, vaikka hänellä ei ole nyrkkeilijälle tyypillisesti pitkiä käsiä; sen sijaan hän on lihastyypiltään poikkeuksellisen räjähtävä, nopeasti reagoiva ja fiksu.
- Ulkopuolisen silmin voi olla vaikea ymmärtää, että nyrkkeily on törkeän vaikea peli. Se on kuin huippuluokan shakkia, jossa ratkaisut on tehtävä sadasosasekunnissa. Se vaatii älyä ja nopeaa ottelusilmää, Wahlström sanoo.
Wahlström ei pidä itseään erityisen lahjakkaana nyrkkeilijänä, mutta periksiantamaton asenne ja sosiaaliset taidot veivät naisen huipulle. Hän on omalla esimerkillään muokannut asenteita naisnyrkkeilyä kohtaan esimerkiksi harjoittelemalla amatöörinä miesten maajoukkueen kanssa ja hakeutumalla parhaiden valmentajien oppiin.
- Periksiantamattomuuteni on tuonut sekä menestystä että loukkaantumisia, kovia tapaturmia uransa aikana kokenut Wahlström kertoo.
LOUKKAANTUMISET PAKOTTIVAT ARMOLLISEKSI OMAA KEHOA KOHTAAN
Hän loukkasi vuonna 2007 selkänsä pahoin ja kärsi Intian-reissulta saamastaan jälkitaudista, joka tulehdutti alakropan nivelet. Wahlström oli käytännössä kaksi vuotta kävelemättä.
- Se oli ihan kauheaa, Wahlström muistelee.
- En ole vieläkään täysin toipunut siitä. En esimerkiksi pysty juoksemaan. Selkä- ja lantiokivut ovat pahat. Joka päivä herätessäni olen vino, ja minun on huollettava selkääni pystyäkseni toimimaan.
Wahlströmiltä leikattiin pari vuotta sitten kädet neljä kertaa vuoden aikana. Kroppa on ollut kovilla, ja krempat ovat pakottaneet pitämään kehosta entistä parempaa huolta.
- Kehonhuolto on minulle äärimmäisen tärkeää. Täytän syksyllä 36 vuotta enkä ole enää nuori urheilija. Olen oppinut kantapään kautta, kuinka tärkeää lepo ja kehonhuolto ovat. Teen edelleen töitä sen kanssa, että olisin niiden suhteen huolellisempi, Wahlström sanoo.
Kehonhuollon tärkeyden ymmärtää, kun katsoo Wahlströmin tyypillistä treeniviikkoa. Hän treenaa viidesti viikossa nyrkkeilyä ja harrastaa lisäksi kuudesti viikossa nyrkkeilyä tukevaa oheisharjoittelua. Viikkoon kuuluu yksi lepopäivä.
- Venyttelen aamulla herättyäni, lämmittelen pitkään ennen harjoitusta muun muassa lihaskalvorullilla, harjoituksen jälkeen verryttelen ja teen palauttavia harjoituksia.
CRYO-HOITO ON OSA KEHONHUOLTORUTIINIA
Neljäsosa Wahlströmin treeniajasta menee kehonhuoltoon, jonka lisäksi hän käy hieronnassa, kiropraktikolla ja kylmähoidossa.
Wahlström käy Haikossa usein nyrkkeilijämiehensä ja lastensa kanssa, jossa yöpymällä saa nopean irtioton arjesta.
- Olemme paljon Haikossa, joskus myös kavereiden kanssa. Menemme usein kylpemään ja vuorottelemme kylmää ja kuumaa.
Wahlström kokeili kylmähoitoa ensimmäistä kertaa 2000-luvun alussa, jolloin Haikossa oli kylmähuone. Se oli päräyttävä kokemus.
- Nykyään se on enemmänkin tynnyri, Wahlström kuvailee Haikon Huippukylmä-kylmäkabiinia, jossa hän seisoo kolme minuuttia kerrallaan jopa -120 asteeseen kylmenevässä happi-typpi-seoksessa.
Selkä- ja nivelongelmien ollessa pahimmillaan Wahlström saattoi käydä kylmähoidossa jopa kahdesti päivässä. Nykyään hän käy Huippukylmässä pari kertaa kuussa, kylmäaltaassa viikoittain.
- Käynti on paras ajoittaa heti kovan treenin jälkeen, jolloin kroppa tarvitsee lisäapua jota tavallisesta kehonhuollosta ei saa. Kisojen lähestyessä käyn kylmähoidossa useammin, Wahlström kertoo.
- Huippukylmän jälkeen tulee euforinen olo, kuin avannossa käynnin jälkeen mutta vaikutus kestää pidempään. Kroppa rentoutuu ja nukun paremmin. Yksinkertaisesti: tuntuu hyvältä.