Hyppää pääsisältöön

Hotellimme tekee vahvaa käytännön ympäristötyötä joka päivä. Siitä merkkinä meillä on Green Key -ympäristösertifikaatti. 

Haikon ympäristöohjelma

Ympäristötietoisuus osana toimintaamme - Green Key - sertifikaatti

Green Key on maailmanlaajuinen kestävää matkailua edistävä ohjelma ja ympäristömerkki. Mukana on jo yli 2.500 kohdetta 53 eri maassa. Green Key -merkki kertoo asiakkaillemme ja sidosryhmillemme, että teemme tavoitteellista ja kansainvälisesti tunnustettua työtä ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi.

Olemme sitoutuneet toimimaan Green Key -ohjelman ympäristökriteerien mukaisesti. Tämä tarkoittaa päivittäistä ja käytännönläheistä ympäristötyötä, jossa on mukana koko henkilökuntamme johdosta alkaen. Käytämme vettä ja energiaa mahdollisimman tehokkaasti ja säästäen, lajittelemme ja kierrätämme jätteet sekä koulutamme henkilökuntaamme ympäristöasioissa. Huonesiivouksemme käyttää päivittäisessä siivouksessa ympäristömerkittyjä pesuaineita ja hotellimme tarjoavat laajan valikoiman lähi- ja luomuruokaa. Osana ohjelmaa viestimme ympäristötyöstämme aktiivisesti koko henkilökunnan voimin ja innostamme asiakkaammekin mukaan.

Hotelli Haikon Kartano sijaitsee keskellä kaunista, itä-uusimaalaista saaristomaisemaa ja kaunista 14 ha kartanopuistoa. Haluamme omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen, että suomalaisten etuoikeus puhtaaseen ja avaraan luontoon säilyy myös tuleville sukupolville.

Ympäristötietoisuus osana toimintaamme

Kokonaisvaltainen vastuullinen toiminta on meille tärkeä arvo ja lähdimme mukaan yritysvastuuta kehittävään ja siitä viestivään Versoon tammikuussa 2011. Uskomme, että se kannusti meitä olemaan yhä parempia ja vastuulisempia. Vuoden 2018 meille myönnettiinkansainvälinen Green Key-sertifikaatti.

Ympäristötietoisuuden lisääminen osana jokapäiväistä toimintaa on koko henkilökunnan asia. Vuoristo-yhtiöt Oy on myös Suomen Luonnonsuojeluliiton ensimmäinen yrityskummi.

Energiatehokkuussopimuskausi 2017–2025 jatkaa vuoden 2016 lopussa päättynyttä MaRa ry:n energiatehokkuusjärjestelmää, jossa tarkkaillaan ja raportoidaan yrityksen energiatehokkuutta. Sen tavoitteena on 10,5 prosentin vähennys energiankulutuksessa vuoteen 2025 mennessä ja välitavoite 7 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Energian kulutus

Energian kulutus on palvelualojen suurin ympäristökuormittaja. Energian kulutusta vähentämällä säästämme ympäristöämme.

Olemme edelläkävijöitä Suomessa merilämmön hyödyntämisessä. Yli 60 % käyttämästämme lämmitysenergiasta saadaan saasteettomasti merestä. 35 % lämmitysenergiasta tehdään puhtaasti maakaasulla. Vain kovimmilla pakkasilla tarvitaan öljyä. Kaikki käyttämämme sähkö on Porvoon energian toimittamaa, ympäristöystävällisesti tuotettua Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKO-energiaa. Se tuotetaan paikallisesta metsähakkeesta Porvoon Tolkkisten biovoimalaitoksessa.

Ilmastointi

Ilmastointikoneiden käyntiaikoja pystytään säätämään entistä tarkemmin. Suurin osa ilmastointikoneista on automatisoitu niin että koneiden käyntinopeus säätyy tilan CO/2 pitoisuuden mukaan automaattisesti. Lämmön talteenotto on kaikissa merkittävissä poistokoneissa.

Valaistus

Kaikkialla kartanon historiallisia julkisia tiloja lukuun ottamatta on jo siirrytty säästölamppuihin ja pitkäikäisiin natriumpurkauslamppuihin. Asiakkaitamme kehotetaan monin tavoin säästämään sammuttamalla mahdollisuuksien mukaan valoja.

Vesi

Veden kulutusta pyritään minimoimaan vettä säästävillä vesikalusteilla ja säätämällä esim. WC:n vesisäiliöiden tilavuutta. Vedenkulutusta seurataan joka päivä ja kulutushuippuihin reagoidaan heti. Hotellivieraat ohjeistetaan jättämään pyykättävät pyyhkeet lattialle turhan pyykinpesun välttämiseksi lisäksi lakanoiden vaihtoja on vähennetty. Nurmikoiden ja kasvien kasteluun käytetään kaivovettä. Lisäksi ravintolan astianpesukoneet ovat vähän vettä käyttäviä.

Jätteet

Ensisijainen tavoite olisi tietenkin ehkäistä jätteiden syntyä. Se ei ole kuitenkaan kokonaan mahdollista. Jätehuoltoa, lajittelua ja kierrätystä on tehty jo monta vuotta koko talossa.

Haikossa lajitellaan ja toimitetaan edelleen:

 • Biojäte
 • Lasi
 • Metallipakkaukset
 • Paistinrasva
 • Pahvi
 • Paperi
 • Tietoturvapaperi
 • Pantilliset juomapakkaukset: pullot, tölkit ja korit
 • Lasimurskana palautettavat pantilliset juomapullot
 • Palautettavat kovamuoviset kuljetuspakkaukset
 • Sekajäte
 • Posliinijäte
 • Sähkö- ja elektroniikkaromu
 • Paristot
 • Loisteputket
 • Tulostinten värikasetit
 • Puutarhajäte
 • Rakennusosat - Remonttijäte
 • Puu

Selvityksessä on mahdollisuus pienentää sekajätteen määrää huomattavasti lajittelemalla energiajäte erilleen. Puutarhan leikkuusta syntyvä biojäte sekä syksyn lehdet kompostoidaan oman mullan tuotantoon.

Hankinnat

Tuotteita hankittaessa pyrimme kiinnittämään huomiota niiden elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin. Uusia polttomoottorikäyttöisiä välineitä hankittaessa varmistetaan, että ne ovat vähäpäästöisiä tai ympäristömerkittyjä.

Vältämme mahdollisuuksien mukaan kertakäyttötuotteita ja -pakkauksia.

Haikon Kartanossa on edelleen käytössä paljon 1800-luvun kalustusta, jota kunnostetaan ja tarvittaessa verhoillaan uudestaan. Kylpylähotellin puolella on käytössä huonekaluja monelta eri vuosikymmeneltä, 60-luvulta lähtien. Koko hotellin käytäntönä on hankkia kestäviä ja helposti kunnostettavia huonekaluja, joiden kunnostuksesta huolehtii hotellin henkilökunta itse. Myös verhot, päiväpeitteet ja muut vastaavat tekstiilit on ommeltu itse. Uusimmat petivaatteet ovat joutsenmerkittyjä. Uusissa petivaatehankinnoissa valitaan ympäristömerkitty vaihtoehto.

Hotellissa käytettävät tekstiilit eivät vaadi kemiallista pesua. Kartanon vanhat arvokkaat matot pestään höyrypesulla. Pääosa hotellin pyykistä pestään pesulapalvelu Comforta Oy:ssä. Comforta noudattaa toiminnassaan ISO-14001 -ympäristöjärjestelmää.

Vanhoja käytöstä poistuvia tavaroita myydään edullisesti henkilökunnalle ja porvoolaisille järjestettävillä kirpputoreilla.

Tulevaisuuden hankintoja varten on tehty linjaus, ettei trooppisia puita enää osteta hotellihuoneiden sisustukseen.

Ravintolan a la carte menu vaihtuu kolme kertaa vuodessa, jolloin ruokalajeissa pystytään käyttämään kauden mukaisia raaka-aineita. Ravintolassa on aina tarjolla myös kasvisvaihtoehto.

Kuljetus

Haikon Kartanoon kulkee bussi suoraan Porvoosta ja hotelliasiakkaita ohjeistetaan sen käyttöön.

Yritys kannustaa työntekijöitään pyöräilyyn tarjoamalla riittävästi pyörätelineitä, suihkumahdollisuuden ja pukeutumistilat työpaikalla. Kesäisin asiakkaat voivat vuokrata polkupyöriä. Myös henkilökunnalle tarjotaan mahdollisuutta käyttää kartanon polkupyöriä.

Myöhäisvuorolaisten kotiinpaluuta on helpotettu tarjoamalla lähiseuduilla asuville taksimatka kotiin.

Mainonta

Haikossa on siirrytty pääosin sähköiseen markkinointiin. Painotuotteiden määrää on tietoisesti ympäristösyistä pienennetty. Asiakkaille tarjotaan ilmainen langaton internet koko Haikon kartanon alueella. Kartanon Internetsivuilla on laajasti tietoa Haikon palveluista, varausjärjestelmä sekä tietoa hotellin ympäristösuunnitelmasta.